Látnivalók / Szent Imre római katolikus templom

Szent Imre római katolikus templomA Szent Imre római katolikus plébániatemplom elődje középkori eredetű volt, mert papját már a 15. században feljegyezték. A mai épület 1786-ban készült. Az 1811-ben lebontott torony helyett 1844-ben kapott újat a bejárati oldal elé.

A nagy méretű egyhajós épület homlokzata előtt álló négyszintes torony órahelyes párkánya felett gúlasisak látható. Az egyenesen záródó szentélyhez délről sekrestye kapcsolódik.

A torony alatt nyíló bejárat felett timpanonos párkány helyezkedik el. Az ívelt mellvédű karzatot öntöttvas oszlopok tartják, a mennyezetet csehboltozat fedi. A főoltárkép Szent Imrét ábrázolja. A copf stílusú szószék kosarán fából faragott szobrok állnak. Szent Borbála szobra 1741-ben készült. A templom legművészibb alkotása a Szent Sír-oltár az 1700-as évek végéből származó barokk alkotás. Az oltár felett elhelyezett Pieta-szobrot két angyal is kiegészíti. Az oltáron a halott Krisztust ábrázoló szobor mellett egy drapériát tartó puttó is látható. A templom előtt álló, kőből faragott feszület 1869-es, a Szentháromság-szobor 1913-as alkotás.

Elérhetőségek:

  • Telefon: -
  • Fax: -
  • E-mail: -
  • Honlap: -

« Vissza az előző oldalra!

Nyőgér Község Önkormányzata - Magyar